آشنایی با شادروان محمد نمازی
مرحوم حاج محمد نمازی فرزند حاج محمدحسن تاجر نمازی از تجار موفق و از خانواده های خوشنام و بزرگ شیراز بوده است. در سن کودکی به خارج از کشور عزیمت نمود و درسال ۱۳۲۳ در بحبوحه خاتمه جنگ جهانی دوم، پس از مراجعت به کشور خود و مشاهده اوضاع نابسامان مردم شهر شیراز که ازدرد و رنج بیماریهای لاعلاج و فراگیر در عذاب بودند، تمامی هم و غم خود را برای ایجاد مرکزی طبی و بهداشتی برای درمان مردم فقیر و ناتوان مصروف داشت.
شادروان نمازی، پس از مشورت با اهل فن به این نتیجه رسید که بیشتر امراض و بیماری های شایع شده به دلیل دسترسی نداشتن به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی است. درآن زمان امراض گوناگونی نظیر حصبه و وبا جان عده زیادی از مردم شهر شیراز و دیگر نقاط ایران را میگرفت و اکثر قریب به اتفاق پزشکان یکی از راههای عمده درمان این بیماریها و ریشهکن ساختن آنها را تصفیه و سالمسازی آب شرب مردم میدانستند.
بنابراین مرحوم نمازی با سرمایه شخصی خود و به کمک دوستان و نزدیکان خویش در صدد احداث تصفیه خانه و لولهکشی آب شهری برآمد که این امر با همت بلند وی تحقق یافت و شیراز اولین شهر ایران بود که از نعمت آب لولهکشی سالم بهرهمند شد.
پس ازاینکه مرحوم نمازی ازاین امر فراغت حاصل کرد، اقدام به خرید یکی از بهترین و مصفاترین باغهای شهر شیراز به نام باغ کفشگر نمود و بیمارستان نمازی را در آن بنا نهاد. پس ازآن به منظور اداره بهتر و استفاده از پیشرفتهترین علوم پزشکی و دستاوردهای علمی روز دنیا، بنیادی به نام بنیاد ایران را بنیان نهاد که اعضاء آن عبارت بودند از هیئت مدیره و مشاورین عالیرتبه و پزشکان مجرب و تحصیلکرده. وظیفه بنیاد ایران نظارت بر امور بیمارستان و توسعه آن بود.
پس ازثبت رسمی بنیاد ایران توسط مرحوم نمازی، ایشان به منظور دوام و بقاء مرکز مذکور با تنظیم سندی اقدام به وقف بیمارستان نمود تا این مجتمع خدماتی درمانی عظیم برای همیشه و تا ابد برای خدمترسانی به مردم پابرجا بماند.
شادروان محمد نمازی در بخشی از وقفنامه تنظیمی، هدف و نیت خود را از تأسیس و راهاندازی مرکز آموزشی درمانی نمازی، چنین بیان میکند:
شرح: بخشی از متن وقفنامه بیمارستان نمازی که توسط شادروان نمازی تهیه شد و بنا بر وصیت ایشان، فرازهایی ازاین وقفنامه بر سردر بیمارستان نمازی، نوشته شده است.
"هدف و منظور از ایجاد مرکز طبی و بهداشتی مزبور این نبوده و نیست که مانند بیمارستانهای معمولی دیگر، فقط محلی برای آسایش بیماران باشد که چند روز یا چند ماه درآنجا بخوابند و استراحت کنند بلکه منظور اصلی آن است که این مرکز، مکانی برای دستیابی به پیشرفتهترین علوم پزشکی رایج درجهان و تعلیم و آموزش پزشکانی مجرب برای معالجه بیماران دراین شهر و میهن عزیزمان باشد."
شرح: ورودی بیمارستان نمازی